
Wereldprimeur: eerste volwaardige ge-3D-printe woning uit één stuk op Kamp C
We hoeven niet langer te dromen van een volwaardige ge-3D-printe woning in Vlaanderen, want vanaf september kunnen we deze ook effectief bezoeken. Op Kamp C, het provinciaal Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de bouw, werd een woning van negentig vierkante meter geprint met de grootste 3D-betonprinter van Europa. Het huis bestaat uit twee verdiepingen en werd in één stuk geprint met een vaststaande printer. Hiermee heeft Kamp C, samen met haar 8 projectpartners ‘Beneens, ETIB/CONCRETE HOUSE, Groep Van Roey, Thomas More, Trias Architecten, Ugent, Vicré en Saint-Gobain Weber’, een primeur op wereldformaat te pakken.
De eerste volwaardige ge-3D-printe demowoning in Vlaanderen is voor het grote publiek vanaf september te bewonderen op het terrein van Kamp C in Westerlo. Wat de woning zo uniek maakt is dat het in één geheel werd geprint met een vaststaande betonprinter. Emiel Ascione, projectverantwoordelijke op Kamp C, legt uit: “De woningen die wereldwijd reeds geprint zijn, hebben slechts één verdieping en zijn bovendien vaak in delen in de fabriek geprint en op de werf samengebouwd. Wij hebben de volledige gebouwschil als één geheel op de site geprint.” Door de druksterkte van het materiaal is het geprinte huis bovendien drie keer sterker dan een woning gebouwd met snelbouwstenen.
Alle printdagen bij elkaar, werd het twee verdiepingen tellende huis op Kamp C geprint in slechts drie weken. De woning moet een demogebouw zijn voor de technieken en mogelijkheden van het 3D-printen in de bouwsector. Onder andere een overhang, sterk gekromde wanden en verschillende wandtypes werden geprint; zaken die met conventionele technieken moeilijker te realiseren en/of arbeidsintensiever zijn. De woning toont verder ook aan dat 3D-betonprinten een antwoord kan bieden op de uitdagingen die de transitie naar het duurzaam wonen met zich meebrengt. Zo wordt de bekisting van beton door de technologie van het 3D-printen overbodig, waardoor naar schatting zestig procent van het materiaal, tijd en geld wordt uitgespaard.
Het ge-3D-printe huis wordt uitgebouwd tot een lage energiewoning, voorzien van alle comfort met zaken als plafondverwarming, speciale gevelzonnepanelen, een warmtepomp en een groendak. Naar het principe van het circulair bouwen zal de woning verder fungeren als demogebouw met multifunctionele mogelijkheden: woning, kantoor, exporuimte of vergaderruimte. De demowoning vormt onderdeel van het Europese project C3PO met steun van EFRO (het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling) met als doel de innovatieve techniek van het 3D-printen in de bouw versneld in te voeren in Vlaanderen. De geprinte woning, uniek op wereldvlak, vormt alvast een mooie incentive voor 3D-printen in de bouw en daagt de sector eveneens uit om meer ‘out of the box’ te denken.
Meer info en een filmpje van het project vind je hier.
Foto’s: © Kamp C