Kerstcadeau patenten 2022

Voorbereiden op de toekomst?

Kerstcadeau voor Flam3D-leden

Vorig jaar kwam lidbedrijf Enlarg3D met de vraag om vanuit Flam3D opnieuw op zoek te gaan naar patenten (octrooien) in verband met Additive Manufacturing die zouden vervallen in de komende jaren. Dit jaar bood octrooibureau AOMB ons spontaan aan om die oefening opnieuw te maken. En dus hebben we de eer (en het genoegen) om opnieuw dit mooie cadeau onder de boom van onze leden te mogen leggen.

Het potentieel daarvan is duidelijk: bedrijven kunnen zich met die kennis nu al voorbereiden op een toekomst waarin bepaalde uitbreidingen of verbeteringen vrij beschikbaar worden. Daar begin je natuurlijk beter tijdig mee – en niet pas op het moment dat het octrooi in kwestie werkelijk vervallen is.

De capaciteit om die patenten op te sporen, hebben we niet zelf in huis, maar octrooibureau AOMB – die al verschillende keren fijn samengewerkt heeft met Flam3D – heeft daar wel kaas van gegeten. Na wat opzoekwerk kwam het bureau aanzetten met een lijst van 121 (ook) in Europa geregistreerde 3D-print-gerelateerde octrooien* die in de komende jaren zullen vervallen.

Sommige 3D-printbedrijven kunnen wellicht hun voordeel halen uit dit kerstcadeau. Wil jij het graag uitpakken? Leden van Flam3D kunnen deze lijst opvragen via info@flam3D.org of kris.binon@flam3d.org. Wil je meer informatie of een overleg over octrooien? Neem dan contact op met Marco Coolen van AOMB.

Het belang van patenten willen we niet ter discussie stellen. Octrooien beschermen natuurlijk het gebruik van een uitvinding, ten voordele van de uitvinder (of desgevallend de licentiehouder). We willen alleen dat onze leden nét een streepje voor hebben!

* Deze lijst bevat zowel machine-gerelateerde zaken, als uitvindingen in verband met materialen, processen, medische toepassingen, enz.

Voor nu al fijne feestdagen gewenst vanwege het gehele Flam3D-team!