Initiatiefnemers 3DDW

Succesvolle 3D Delta Week Kick-off in Veldhoven

Nog minder dan een half jaar te gaan en de eerste editie van de 3D Delta Week is een feit. De vier initiatiefnemers van het Benelux-evenement hebben hun plannen ontvouwd tijdens een kick-off event op vrijdag 18/06 in het Mikrocentrum te Veldhoven. Bekijk hieronder de video-opname van de kick-off meeting.

3D Delta ecosysteem

Van 6 tot en met 10 december zal het 3D digital manufacturing ecosysteem in de Benelux zichzelf in de schijnwerpers plaatsen met tal van evenementen, variërend van een R&D-dag, een model-based definition evenement, de RapidPro beurs, hackathons en netwerkbijeenkomsten tot, hopelijk, tal van activiteiten van individuele bedrijven. Het achterliggende doel is om de hele waardeketen samen te brengen en internationaal stevig op de kaart te zetten. “We zien op dit thema veel potentie voor de regio”, zegt Ruben Fokkema, projectmanager internationalisering bij Brainport Development.

“We doen dit omdat het geheel meer is dan de som der delen”, aldus Pieter Hermans van Jakajima. Dat maakt de 3D Delta Week vooral interessant voor de vele kleinere spelers in de wereld van digital manufacturing die zo kunnen profiteren van de gezamenlijke marketingkracht. Maar ook voor grotere bedrijven is de week interessant. Onder de paraplu van het evenement krijgen zij toegang tot een podium dat aanzienlijk breder is dan het podium dat zij op eigen kracht zouden kunnen bouwen.

De Benelux: vruchtbare bodem voor de maakindustrie

Het thema van het evenement gaat verder dan 3D-printen. “Het gaat over 3D digital manufacturing”, zegt Pieter Hermans. En wat dat betreft zijn de Lage Landen een regio waar veel gebeurt, zowel op het gebied van onderzoek, technologieontwikkeling als toepassingsontwikkeling. “Als je je echt wilt verdiepen in de mogelijkheden die de regio te bieden heeft, kom dan naar de 3D Delta Week,” zegt Jaco Saurwalt, COO Admatec Europe, die aanwezig was tijdens de fysieke kick-off in het Mikrocentrum. Gezien de aanwezigheid van het gehele ecosysteem dat nodig is voor de ontwikkeling en toepassing van 3D digital manufacturing, zal het evenement zich richten op het internationaal presenteren van de gehele waardeketen, ook met het doel om uiteindelijk buitenlandse investeerders aan te trekken.

Samen groeien als platform

“Momenteel is er te veel versnippering en vindt iedereen het wiel opnieuw uit. Daarom is de 3D Delta Week voor Materialise een goed initiatief om te ondersteunen”, zegt Daniël Hoogstraate, accountmanager van Materialise voor Nederland. Samen met Design8 is de Vlaamse AM-speler hoofdsponsor van de 3D Delta Week. Het evenement past volgens hem in de ambitie van Materialise om Additive Manufacturing in Nederland naar een volwassen stadium te brengen.

Diverse activiteiten zullen plaatsvinden

Er is al een aantal activiteiten aangekondigd die tijdens de 3D Delta Week plaatsvinden. Op 6 december organiseert Flam3D een R&D Day, waar onderzoeksinstituten kunnen pitchen en netwerken. Kris Binon, directeur Flam3D: “Deze dag is vraaggestuurd: onderzoeksinstellingen weten dat ze niet altijd op de hoogte zijn van de state-of-the-art bij andere R&D-faciliteiten. Vandaar dat wij hen de kans geven om te pitchen; ook bedrijven worden uitgenodigd omdat zij mogelijk behoefte hebben aan de beschikbare expertise.” Onmiddellijk na de pitchsessies zal er gelegenheid zijn om te netwerken. Jakajima organiseert op 7 december de 3D Printed Electronics Conference (in hybride vorm), en op 8 en 9 december organiseert Mikrocentrum een nieuwe editie van de RapidPro beurs op de Brainport Industries Campus. “We organiseren ook een hackathon en lezingen samen met de Metaalunie, en daarnaast zullen we masterclasses en live demo’s verzorgen,” vertelt Charlotte de Jong, manager Beurzen en Congressen bij Mikrocentrum.

Doe mee en benut de kracht van de co-creatie

Kris Binon roept bedrijven en kennisinstellingen op om met ideeën te komen voor activiteiten die onder de paraplu van de 3D Delta Week georganiseerd kunnen worden. De drempel voor eventpartners om mee te doen is bewust heel laag gelegd (€300 voor een gratis event, €500 voor een event met entreeprijs), en de oprichters zetten zich in om eventpartners substantieel te ondersteunen in zowel marketing als organisatie. “Uiteindelijk gaat het erom een concurrerende economie in de Lage Landen te creëren door innovatieve 3D-tools naar kmo’s te brengen. We zijn echt op zoek naar de believers, mensen die dit idee samen sterker willen maken.”

Wil je meer weten over de mogelijkheden om jouw evenement of activiteit onder het 3D Delta Week merk te organiseren, neem dan contact met ons op voor meer informatie en/ of neem een kijkje op onze Activity Proposal pagina.

Wilt u de videoreportage van de kick-off herbekijken? Dat kan via deze link op de website van 3DDW.