Revolutionaire groei: 3D-printing octrooien nemen toe

Het Europees Octrooibureau (EOB) heeft een rapport onthuld dat de exponentiële toename in 3D-printing innovaties blootlegt. Tussen 2013 en 2020 zijn de octrooien in de 3D-printsector enorm gegroeid met een gemiddeld jaarlijks percentage van 26,3%. Dit percentage is bijna acht keer zo hoog als het groeipercentage van alle technologische gebieden samen in dezelfde periode. Deze samenvatting biedt een voorproefje van de bevindingen van het onderzoek van het EOB, en biedt kritisch inzicht in de wereldwijde revolutie op het gebied van 3D-printen.

Het rapport van het EOB, Innovatietrends in additive manufacturing (AM), onthult dat er sinds 2001 wereldwijd meer dan 50.000 internationale octrooifamilies (IPF’s) gerelateerd aan 3D-printtechnologieën zijn ingediend. Deze toename verandert de industrie, met startups en gespecialiseerde AM-bedrijven naast gevestigde giganten. Opvallend is dat ongeveer 12% van deze aanvragen afkomstig is van universiteiten en publieke onderzoeksorganisaties, bijna het dubbele van hun typische aandeel voor andere technologieën.

De Verenigde Staten leiden de 3D-printingwedloop met 40% van de internationale octrooifamilies tussen 2001 en 2020, op de voet gevolgd door Europa met 33%. Belangrijke spelers in dit domein zijn General Electric, Raytheon Technologies, HP en Siemens. Er wordt onderstreept in dit rapport dat de centrale rol van universiteiten en onderzoeksorganisaties in 3D-printing innovatie, vooral op gebieden zoals biomaterialen en medische toepassingen sterk toegenomen is. De transformerende kracht van AM reikt veel verder dan zijn oorsprong en heeft invloed op diverse industrieën zoals gezondheid, transport, gereedschap, energie, mode, elektronica, bouw en zelfs voedselproductie.

De omzet van de 3D-printmarkt is verdrievoudigd van 6 miljard dollar in 2016 tot 18 miljard dollar in 2022, en volgens projecties zou de omzet in 2028 meer dan 50 miljard dollar kunnen bedragen. Ontdek in het volledige artikel hoe deze seismische verschuiving van invloed kan zijn op jouw bedrijf of belangen binnen AM.

Ontdek het volledige verhaal in het rapport van het EOB om een uitgebreid inzicht te krijgen in deze transformatieve trends.