Thumbnail

Ultimaker 3 Extended

De Ultimaker 3 Extended is de grote broer van de originele Ultimaker 3. Met een uniek dual extrusion systeem, zeer hoge betrouwbaarheid en nu nog meer mogelijkheden dan ooit tevoren, zonder in te leveren op betrouwbaarheid of gebruiksvriendelijkheid. Wat de Ultimaker 3 Extended onderscheid van de originele Ultimaker 3 is de mogelijkheid om tot 30 cm hoog te printen in plaats van de oorspronkelijke 20 cm.

Een van de lastigste aspecten aan 3D printen is wellicht het rekening houden met het plaatsen en verwijderen van supportmateriaal. Doordat FDM-printers niet in de lucht kunnen printen moet er ondersteuning geprint worden. Voor sommige modellen is het vaak prima werkbaar om het supportmateriaal van hetzelfde materiaal met dezelfde printkop te printen, maar wanneer er meer complexe modellen geprint moeten worden gebruiken de professionals toch vaak een speciaal materiaal, dat bijvoorbeeld wateroplosbaar is. Met het nieuwe dual extruder systeem van de Ultimaker 3 is het nu nog makkelijker dan ooit tevoren. De Ultimaker 3 Extended heeft nu een aangepaste semi-automatische calibratie en de connectiviteit is flink verbeterd. Zo kan er nu gewerkt worden met USB stick, kan de 3D-printer in een netwerk worden aangesloten en kan er verbonden worden middels WiFi. Daarnaast zijn je prints nu te volgen via de ingebouwde camera.

Met de nieuwe modulaire printkoppen zijn de materiaalmogelijkheden ook toegenomen. Zowel de printkop als het heated bed kunnen iets hogere temperaturen aan, zodat printen met bijvoorbeeld Polycarbonaat nu ook tot de mogelijkheden behoort. Naast PLA, ABS, PETG, Nylon en sommige flexibele filamenten kan er dus nu ook met speciaal ontwikkelde supportmaterialen gewerkt worden, zoals PVA, HIPS en PolySupport. Hierdoor zijn de mogelijkheden eindeloos en zijn de meest complexe prints geen enkel probleem. Doordat de nieuwe printkoppen modulair zijn en dus makkelijk te verwisselen is het mogelijk per materiaal een aparte kop te gebruiken. Hierdoor zullen de printkoppen veel minder snel vastzitten en zal de betrouwbaarheid verder omhoog gaan.

Fabrikant: Ultimaker
Model: 3
Website fabrikant: Ultimaker
Beschikbaar bij: 3D&I
Trideus
3D Exponential door 3D Maastricht
Adviesprijs fabrikant: € 4471
Materialen: ABS, PET, PLA, PETG, PVA, HIPS, PP, Nylon, Flexibel (TPA, TPU)
Filamentleverancier compatibiliteit: open
Assemblagetype: geassembleerd
Kalibratie: semi-automatisch
Bouwvolume: 21,5 x 21,5 x 30 cm
Gesloten bouwvolume: nee
Resolutie (kleinste laagdikte): 0.02 mm
Aantal printkoppen (extruders): 2
Verwarmd bed: ja
Open source: nee
Slicer: Cura
Draagbaar: nee