3D-printen in het onderwijs

In jouw klas of school aan de slag met 3D-printing? Goed idee! Een goede voorbereiding is het halve werk. Op onze speciale site vind je, verdeeld over 9 thema’s, heel wat basisinformatie om van start te gaan.

Heel wat scholen gaan aan de slag met 3D-printing om hun STEM-doelstellingen te realiseren, en dat is goed nieuws! 3D-printen is immers een ideale manier om meteen vorm te geven aan je ideeën. De leerlingen komen naast techniek ook in aanraking met natuurkunde, scheikunde, wiskunde en beeldende vorming. Ze gaan fantaseren, bedenken, ontwerpen, voorbereiden, bouwen, testen en (her)gebruiken. Een 3D-printer stimuleert daarnaast ook een nieuwsgierige, onderzoekende en probleemoplossende houding.

Er is op het internet heel wat te vinden over 3D-printing, maar waar het vooralsnog aan ontbrak, was een website met onafhankelijke Nederlandstalige informatie. Flam3D publiceerde daarom onderwijs.flam3d.be. Op die website vind je, verdeeld over 9 thema’s, heel wat basisinformatie om van start te gaan. Die website bevat informatie die werd geschreven door ons, en door onze leden (onderwijsinstellingen en bedrijven), maar alle informatie werd peer-reviewed door concurrenten. Zo bewaken we de onafhankelijkheid van de informatie op de website.

Zelf leren ontwerpen en printen? Volg een opleiding!

Digitale productietechnieken, en 3D-printen op kop, worden vaak voorgesteld als drijvende kracht voor de volgende industriële revolutie. Ontdek via deze pagina de juiste opleiding voor je noden en schaaf je skills als 3D-print expert bij.

Om tegemoet te komen aan de groeiende vraag naar bijscholingen en opleidingen rond 3D-printing lanceerden we een webpagina die een overzicht geeft van opleidingen in Vlaanderen om het zoeken naar de geschikte opleiding te vergemakkelijken.

Voor Flam3D-leden biedt de webpagina eveneens een mooie kans om hun opleiding extra in de kijker te zetten. Na inzending verifiëren we nog even alle gegevens, waarna we de opleiding zo snel mogelijk op publiceren!

Informatie op maat voor uw organisatie of event?

Flam3D geeft regelmatig specifieke lezingen, presentaties en informatiesessies op vraag. Een infosessie over de toekomst van 3D-printen in de sanitaire sector? Een overzicht van de mogelijkheden van Additive Manufacturing in de sportwereld? De verschillende technologieën eens verklaard en vergeleken? Dan ben je aan het juiste adres!

Als sectorbrede vereniging hebben we een ruime kijk om het 3D-printlandschap. Hierdoor zijn we in staat over een ruim aantal topics te spreken. Bovendien zijn we merk-onafhankelijk, waardoor we in onze sessies steeds een zo breed mogelijk overzicht pogen te geven van het aanbod op de markt, de toepassingen en de technologieën.

Een overzicht meegeven van de mogelijkheden, toepassingen en eventuele hinderpalen van Additive Manufacturing? Dat is een van onze doelen! Contacteer ons gerust voor meer informatie.