
Flam3D-lid Odisee ondersteunt AM-bedrijven in WAAM en BMD
Odisee helpt bedrijven rond mogelijkheden 3D-printing
Odisee investeerde recentelijk in een WAAM- en BMD-installatie, twee recente 3D-printtechnologieën. De bedoeling hiervan is enerzijds om samen met bedrijven concrete oplossingen uit te werken en anderzijds ook om extra interne kennis op te bouwen.
Vertrekkende van een brede ontwerp-, vormgeving-, materialen- en automatiseringskennis wil Odisee bijkomende kennis opbouwen rond Additive Manufacturing (AM). Door middel van adviesverlening ondersteunen ze maakbedrijven, OEMs en machinebouwers bij de implementatie van (metaal)printtechnieken. In een hoogtechnologische omgeving en met kennis van zaken werken ze samen aan een voor Additive Manufacturing geoptimaliseerd ontwerp, een doordachte parameterkeuze en een efficiënte productiecyclus voor producten en ideeën van die bedrijven.
Naast onderzoek en adviesverlening kunnen de bedrijven ook een beroep doen op hun expertise en machines voor het opzetten van prototyping- en small-batch productielijnen – van ontwerp en prototyping tot productie, materiaalbeproevingen en inspectie. In hun machinepark kunnen ze de gehele productie- en inspectiecylus realiseren.
Alvast op zoek naar casestudies
Het “Additive Manufacturing project” loopt van september 2022 tot 2024 en in aanloop daarvan wordt nu al gezocht naar concrete cases. Voor het project werd geïnvesteerd in 2 unieke metaalprinttechnieken:

Wire Arc Additive Manufacturing (WAAM) is een techniek waarbij, met behulp van een lasrobot en AM software, een product opgebouwd wordt door het leggen van lasrupsen. Hiervoor kan gewerkt worden met technieken zoals MAG, MIG, TIG of onderpoederdeklassen.

Bound Material Deposition (BMD) is een techniek die toelaat om op een veilige manier metaal te printen. Gebonden metalen staven, metaalpoeder dat bij elkaar wordt gehouden door was en polymeerbindmiddel, worden verwarmd en geëxtrudeerd op de bouwplaat. Het model wordt, vergelijkbaar met FDM-printen, laag voor laag opgebouwd. Eenmaal geprint, wordt het bindmiddel verwijderd en het model gesinterd.
De combinatie van die twee systemen, zorgt ervoor dat ze in het hele werkbereik van Additive Manufacturing slagkracht hebben: van grote stukken met een beperkte nauwkeurigheid (WAAM) tot kleinere stukken met een hogere nauwkeurigheid (BMD). Met behulp van technieken zoals CNC-draaien, 5-assig CNC-frezen, lassen, waterstraalsnijden, lasersnijden, plooien, 3D-scannen en CMM-inspectie kunnen ze de stukken nabewerken om de gewenste specificaties te halen.
Geïnteresseerde bedrijven kunnen meer informatie vinden via www.odisee.be/AdditiveManufacturing of meteen contact opnemen met de projectverantwoordelijke Dennis Goossens.
Over de opleiding
Ontwerp- en productietechnologie is een opleiding aan de Odisee Hogeschool waar de toekomstige denkers en doeners van de maakindustrie klaargestoomd worden. In een hoogtechnologische omgeving en onder begeleiding van docenten met kennis van zaken worden de studenten gestimuleerd om creatieve en duurzame oplossingen voor real-world problemen te bedenken én maken.
Met een brede ontwerp-, vormgeving-, materialen- en automatiseringskennis ondersteunen ze ook bedrijven door middel van dienst- en adviesverlening.