Minerva Printer: ValCUN’s doorbraak met EIC-steun

ValCUN kondigt een subsidie van € 2,5 miljoen aan van de European Innovation Council (EIC) om zijn MMD-technologie (Molten Metal Deposition) verder te ontwikkelen

ValCUN, een toonaangevende vernieuwer op het gebied van Additive Manufacturing (AM) van metaal, kondigt met trots aan dat het geselecteerd is voor financiering door de European Innovation Council (EIC). ValCUN werd geselecteerd in een zeer competitief proces, samen met 46 andere bedrijven, uit een totaal van 648 ingediende volledige voorstellen.

De financiering bestaat uit een subsidie van €2,5 miljoen en de optie om tot €5 miljoen aan aanvullend aandelenkapitaal te ontvangen. De financiering zal gaan naar de ontwikkeling van ValCUN’s gepatenteerde Molten Metal Deposition (MMD) technologie.

Het MMD-proces is een metaaldepositie in één stap, waarbij direct beschikbare, kant-en-klare metaaldraad als grondstof wordt gebruikt. Dit zorgt voor een gebruiksvriendelijke bediening en snelle implementatie, wat resulteert in een kostenreductie van 75% tot meer dan 90% vergeleken met andere AM-metaaltechnologieën. Dit opent de deur naar industriële en serieproductie. MMD biedt ongeëvenaarde duurzaamheid, met zijn energie-efficiëntie, verminderde afval en eliminatie van de behoefte aan giftige chemicaliën of poeders. Door de eenvoudige nabewerking (geen ontbinden, sinteren, poederverwijdering of HIP) biedt MMD ook een uitzonderlijke time-to-part.

ValCUN heeft onlangs aangekondigd dat het zijn Minerva printer en Minerva printkop, beide gebaseerd op MMD-technologie en specifiek gericht op aluminium, zal onthullen op FormNext, dat deze week plaatsvindt in Frankfurt, Duitsland. ValCUN heeft verder aangekondigd dat het zijn eerste order voor de Minerva Printer heeft ontvangen van Sirris, het belangrijkste onderzoekscentrum in België.

Jonas Galle, CEO van ValCUN, toonde zich enthousiast over de EIC-financiering: “We zijn de EIC dankbaar dat ze ValCUN hebben geselecteerd voor dit zeer competitieve en prestigieuze programma. We zijn toegewijd aan het mogelijk maken van duurzame, veilige en kosteneffectieve oplossingen voor metaalproductie en zijn verheugd dat de EIC het potentieel van de MMD-technologie erkent om onze visie waar te maken. Met deze financiering willen we de grenzen verleggen van wat haalbaar is in de wereld van Advanced Manufacturing”.

ValCUN toont haar oplossingen op stand E32, hal 12.0 op FormNext deze week.