Meer STEM in Vlaanderen

35 “MaakBibs” opgestart; 2de fase in ontwikkeling

Voor de werkgevers in de (maak-)industrie is het een retorische vraag of er meer STEM-kansen moeten komen voor jongeren – en ouderen. Het is namelijk cruciaal om ervoor te zorgen dat voldoende jongens en meisjes zin krijgen in een job in die sectoren. En dat is exact waar MaakBib voor zorgt. Zij zijn er de laatste jaren in geslaagd om in 35 bibliotheken in Vlaanderen een zogenaamd “fablab-werking” op te zetten.

MaakBib is dus een initiatief waarbij een bestaande bibliotheek niet enkel nog dient als een uitleendienst voor boeken, maar ook een uitleendienst aan kennis en maakvaardigheden. Hiertoe vervelt de bibliotheek naar een instituut waar ook verschillende fablab tools aangeboden worden al dan niet in het kader van activiteiten gericht naar kinderen en jongeren. Ook binnen diverse jeugdorganisaties wordt zo’n “MaakBib” ingericht.

Een kaart van waar er ondertussen MaakBibs zijn of in oprichting zijn, is terug te vinden via deze link.

Dankzij dit initiële succes maakt het STEM-partnerschap MaakBib (ondersteund door VLAIO) een grote kans op verlenging voor de werkjaren 2021-2023. Daartoe dienen ook minstens € 100.000 aan eigen middelen te worden verzameld. Dat gebeurt via een investering tot uitbouw van een MaakBib-ruimte in de bibliotheek of jeugdwerking, via de inrichting van STE(A)M-activiteiten en kampen, en via de inzet van het eigen personeel. Maar ook bedrijven met visie kunnen hiertoe bijdragen.

Wil jouw bedrijf ook STEM-geletterdheid promoten en ondersteunen? Vind jij ook dat er een laagdrempelige en toegankelijke maker space in elk dorp zou moeten zijn? Steun MaakBib!

Als bedrijf kan je bijdragen met een financiële bijdrage, ondersteuning netwerk met PR, leveren van materiaal, kortingen op aankoop materialen/toestellen voor MaakBib leden, lezingen aanbieden aan MaakBib leden rond STE(A)M-activiteiten, enzovoort. Contacteer Maria-Cristina Ciocci (cristina@decreatievestem.be) voor overleg.

PS. Neem zeker ook eens een kijkje op de onderwijswebsite van Flam3D. Hier verzamel je nuttige tips en tricks om in jouw klas met 3D-printing/ met jouw 3D-printingproject aan de slag te gaan.