K3D op BIC

K3D opent gemeenschappelijke AM-faciliteit

In Q2 van dit jaar opent Flam3D-lid K3D een nieuwe gemeenschappelijke AM-faciliteit op de Brainport Industries Campus. Samen met verschillende partners zal K3D onder de noemer K3D-AddFab kleine, middelgrote en grote bedrijven ondersteunen bij de ontwikkeling en productie van AM-toepassingen. Daarnaast zal K3D-AddFab ook gaan samenwerken met onderwijsinstellingen in de regio. Deze interactie tussen docenten en het bedrijfsleven is volgens het consortium uitermate belangrijk om de toekomstige generatie af te stemmen op de behoeften van de markt.

K3D, een dochteronderneming van Kaak Group met hoofdvestiging in Terborg, richt zicht op het delen van kennis en productiecapaciteit rond 3D-metaalprinten. In K3D’s Printing Technology Centers krijgt de industrie laagdrempelig toegang tot de wereld van 3D-printen. De open innovatie en de intensieve samenwerking tussen de bedrijven en onderwijsinstellingen op Brainport Industries Campus (BIC) vormen voor K3D een aanleiding om ook een vestiging op BIC te openen. Daarnaast betekent de stap naar BIC een hernieuwde samenwerking met de partners uit AddFab: KMWE, NTS en Machinefabriek De Valk. Ook Additive Industries is – als leverancier van de 3D-printmachines – aangesloten bij deze samenwerking. Onder de naam K3D-AddFab zal dit consortium in de Brainportregio zijn gezamenlijke activiteiten ontplooien.

“BIC geeft ons toegang tot het onderwijsnetwerk, via Summa College, Fontys en TU Eindhoven”, zegt K3D-directeur Luuk Wissink. “De interactie tussen docenten en het bedrijfsleven is van wezenlijk belang om ook de toekomstige generatie aangesloten te houden bij de behoeften van de markt.” K3D biedt zelf ook trainingen. Wissink verwacht dat de stap naar BIC zal bijdragen aan de uitbouw van het ecosysteem rond 3D-metaalprinten. “Eindhoven is daarin heel belangrijk. Het gaat namelijk niet alleen om het printen zelf, maar ook om het design vooraf en de nabewerking achteraf. Samen brengen we het ecosysteem naar volwassenheid en maken we de markt klaar voor 3D-printen.”

Ferdinand Gremmen, directeur van SDK Vastgoed (VolkerWessels) en verantwoordelijk voor Brainport Industries Campus: “K3D-AddFab is een prachtige toevoeging aan het aanwezige aanbod dat we op BIC zien. Extra blij zijn we omdat dit een bedrijf is dat zo nadrukkelijk via open innovatie werkt en een voelbare drang naar samenwerking heeft, wat onze hele campus sterker maakt. Andersom geldt dat ook: K3D-AddFab kan groeien dankzij het BIC-ecosysteem en het hier aanwezige onderwijs.”

K3D-AddFab maakt deel uit van het innovatieprogramma ‘Fabriek van de Toekomst’. Dit programma is opgesteld door en met 75 bedrijven, kennisinstellingen en brancheverenigingen, in nauwe samenwerking met de provincie Noord-Brabant die ook hierin investeert, Brainport Industries Coöperatie (BI) en de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM). De innovaties zijn gericht op Smart Industrie-thema’s zoals robottechnieken, digital factory, multi-materiaal 3D-printen, industrieel metaalprinten, hightech software, future manufacturing skills en productielogistiek. De faciliteiten voor de Fabriek van de Toekomst worden op dit moment gerealiseerd binnen Brainport Industries Campus.

Dit artikel verscheen eerst op de website van SDK vastgoed.

Foto: © Ruud Balk