
Flam3D-lid Oceanz 3D-printing bouwt mee aan innovatieve 3D-geprinte stoel
Een mooi voorbeeld van de voordelen van 3D-printing en de materialen
Flam3D-lid Oceanz 3D-printing helpt productontwerper Lilian van Daal bij de bouw van een innovatieve 3D-geprinte stoel. Dankzij hun geavanceerde machines kon het 3D-printbedrijf een innovatief materiaal ontwikkelen dat alle voordelen van natuurlijke elementen nabootst en combineert. Het resultaat is een mooi voorbeeld van de voordelen die 3D-printing en zijn materialen bieden op het gebied van vormvrijheid en design.
Een 3D-geprinte stoel, gemaakt van één materiaal en die alle gewenste functionaliteiten in zich verenigt: flexibiliteit, aanpasbaarheid, stevigheid en stabiliteit. Productontwerper Lilian van Daal zoekt naar manieren om te innoveren door gebruik te maken van natuurwetten. Ze experimenteert met innovatieve technologieën en materialen om de natuur minutieus te imiteren.
De micro-organismen Radiolaria en Bryozoa zijn daarbij een belangrijke inspiratiebron. Radiolaria zijn eencellige organismen die als zoöplankton in de oceaan worden aangetroffen en hun naam ontlenen aan de radiale symmetrie van hun skeletachtige stekels. Dat principe heeft van Daal toegepast door structuren te 3D-printen die verschillende niveau’s van flexibiliteit en comfort opleveren, speciaal bedoeld voor stoelen. En dat zonder gebruik te maken van verschillende soorten schuim, zoals gebruikelijk is bij gewone zachte stoelen.
Ze ontleende ook inspiratie aan zogenaamde Bryozoa: mosdieren die in tropische wateren en zoetwateromgevingen leven. Het rooster van verbindingen binnen Bryozoa-skeletten stond model voor een systeem van verbindingspunten voor de montage van de stoel zonder extra materialen zoals lijm.
Het leidende principe in Radiolaria #1 is symmetrie, wat ook het belangrijkste kenmerk is van eencellige organismen. Radiolaria #1 werd geproduceerd door Flam3D-lid Oceanz 3D-printing, dat over geavanceerde machines beschikt waarmee structuren kunnen worden gemaakt die natuurlijke oplossingen voor duurzaamheid, flexibiliteit en connectiviteit op microscopisch niveau nabootsen. Het resultaat is een mix van technologie, design en natuur.
Radiolaria #1 is overigens het vervolg op van Daals afstudeerproject Biomimicry Soft Seating dat vier jaar geleden werd gepresenteerd. Sinds het allereerste Soft Seating-project zijn de productietijd en het energieverbruik beide met 50 procent terug gebracht door optimalisatie van het ontwerp. Daardoor passen alle elementen van één stoel in één productierun van de 3D-printmachine.
Dit artikel is afkomstig uit Innovatieve Materialen, een vakblad over nieuwe, duurzame en/of veelbelovende materialen voor de bouw en GWW-sector. Meer info over het vakblad vind je op de website.