ENGIE

ENGIE behaalt kwaliteitserkenning voor AM poederlabo en -faciliteit

Op 24 oktober haalde ENGIE een officiële erkenning binnen voor zijn Additive Manufacturing (AM) faciliteit en poederlabo. Het bedrijf ontving deze erkenning door niemand minder dan het onafhankelijke beoordelingsbureau Lloyd’s Register en heeft dit succes te danken aan de inspanningen van ENGIE Laborelec, het onderzoeks- en expertisecentrum voor elektrische energietechnologieën, en ENGIE Fabricom, de eenheid gespecialiseerd in het ontwerp, de toepassing en het onderhoud van multi-technische installaties en diensten.

De erkenning is groot nieuws voor de AM-wereld, want hiermee is ENGIE Laborelec een van de eerste poederlaboratoria ter wereld die een kwalificatie voor een AM-legering te pakken heeft weten te krijgen. Deze kregen ze natuurlijk pas in handen na een grondige audit en evalutatie van de apparatuur, het personeel, de processen en procedures van het ENGIE Fabricom-laboratorium in Zwijndrecht door Lloyd’s Register expert, Milena Matijasevic-Clarke. Volgens haar zet ENGIE hiermee een belangrijke stap in de richting van de validatie en certificering van hoogwaardige componenten.

Lloyd’s Register expert was vooral onder de indruk van de combinatie van de expertise van ENGIE Laborelec en ENGIE Fabricom, die processtabiliteit en herhaalbaarheid van hun eerste legering (selective laser melted SLM316L) garandeert. De audit overtuigde haar ervan dat ENGIE Laborelec en ENGIE Fabricom over een professioneel en pragmatisch team beschikken met deskundige kennis van het Powder Bed Fusion-proces. Ook volgens Coralie Goffin, Director Centralized Generation Department bij ENGIE Laborelec, is deze faciliteitskwalificatie een blijk van de expertise van ENGIE in de vele facetten van de SLM-technologie en hun constante streven naar uitstekende kwaliteit. Pieter Hertogs, Section Manager Maintenance, Services & Products bij ENGIE Fabricom Zwijndrecht, voegt hier nog aan toe dat met de steun van Lloyd’s Register bij het aansturen op hoogwaardig AM-werk, AM binnenkort een integraal onderdeel zal zijn van het serviceaanbod van de ENGIE-groep.

Lloyd’s Register en ENGIE Laborelec werken al drie jaar samen in het kader van een gezamenlijk industrieproject onder leiding van Lloyd’s Register en The Welding Institute. Beide organisaties werken nu aan de certificering van onderdelen voor nieuwe materialen.

Meer informatie over ENGIE Laborelec en ENGIE Fabricom kan je terugvinden op hun website. Meer informatie over de AM-diensten en faciliteitskwalificatie van Lloyd’s Register kan je vinden op deze website.