
Colossus Printers en OMD3D printen kolossaal monument voor verzetshelden WO II
In november plaatst de gemeente Eindhoven het lichtmonument “Loom Light” (nevellicht) van beeldend kunstenaar Titia Ex. Het indrukwekkende interactieve lichtkunstwerk markeert 75 jaar leven in vrijheid en is daarmee een eerbetoon aan Jan Zwartendijk en evenzovele onzichtbare verzetshelden uit de regio tijdens de Tweede Wereldoorlog. Wat het werk extra bijzonder maakt is dat het een van de grootste ge-3D-printe kunstwerken in Europa is. Met een doorsnee van ongeveer 3,50 meter waaiert het uit van 4,50 meter tot bijna 6 meter hoog. Het monument werd vervaardigd uit gerecycleerde kunststoffen door de Belgische 3D-bedrijven Colossus Printers en OMD3D in opdracht van de gemeente Eindhoven.
Het lichtmonument “Loom Light” refereert naar de verzetsstrijders uit de Tweede Wereldoorlog en daarbij was het dynamische aspect voor de kunstenares vooral belangrijk. Titia Ex legt uit: “Het werk verandert van vorm en beweegt met je mee. Overdag weerspiegelt het monument het zonlicht. ’s Avonds ontstaat een feest van lichtjes verwijzend naar de Chanoeka, waarbij acht dagen lang het licht wordt ontstoken door een onzichtbare hand. Het is een eerbetoon aan Jan Zwartendijk en de talloze onzichtbaren, die zich hebben ingezet om levens te redden.” Het lichtmonument staat bij het kruispunt op het voormalige NRE-energieterrein Eindhoven. Door deze plaatsing beleef je het lichtmonument vanuit elke richting anders. “Loom Light” bestaat uit een stalen frame van 1500 kg met meer dan 20.000 individueel bestuurbare leds. De leds zijn interactief en het kunstwerk reageert op de bezoeker die het werk benadert of er doorheen loopt. Dit symboliseert hoe belangrijk de handelende rol van elk individu is, hoe klein ook, in het richting geven aan de toekomst.
Het verlangen naar dynamiek maakt het kunstwerk uniek, maar ook complex: naast de buitengewone sculptuur, vormde het organische niet-repetitieve patroon dat de kunstenares wilde een grote uitdaging. Het verticale patroon moest namelijk doorlopen in de verschillende te monteren onderdelen. De horizontale lijnen hadden als doel het licht op verschillende manieren te breken zodat de huid een onregelmatig, maar diamantachtig patroon vormt in combinatie met het lichtspel. Alle onderdelen moesten bovendien onafhankelijk van elkaar verwijderbaar blijven voor het onderhoud van de leds. Om die complexiteit de baas te kunnen, koos Titia Ex voor 3D-printen als productietechniek. Over de leds zijn grijze ge-3D-printe kolommen uit gerecyclede PP-kunststof aangebracht om het licht een diffusere uitstraling en het beeld meer diepte te geven. Daarnaast zijn ook de assemblagematerialen en de huid van het kunstwerk, een complex design van verticale en horizontale lijnen, uit gerecyclede kunststoffen (waaronder bijvoorbeeld oude cd’s) ge-3D-print. De verschillende onderdelen met afmetingen tot wel 2,6 meter zijn zo geassembleerd dat het een indrukwekkend geheel vormt, maar dat onderhoudtechnisch de leds wel nog te bereiken zijn. Het monument is m.a.w. een mooi voorbeeld van het kunnen van 3D-printing.
Voor het vervaardigen van het kunstwerk zelf heeft Titia Ex beroep gedaan op Colossus Printers en OMD3D. De naam zegt het al: Colossus, uit Houthalen, heeft een van ’s werelds grootste transporteerbare plastic 3D-printers ontwikkeld en houdt zich bezig met grootschalig 3D-printen met gerecyclede kunststoffen, onderzoek naar materiaalprofielen en applicaties en toepassingen. OMD3D is een allround 3D-printservice uit Aalst dat focust op ecologische oplossingen, duurzaamheid en recyclage. Beide bedrijven hebben sinds een aantal jaren een sterk partnerschap waardoor grootschalige projecten zoals bijvoorbeeld “Loom Light” geen probleem vormen.