
Benelux speelt eerste klasse op Formnext 2022
Formnext is zonder twijfel het belangrijkste Additive Manufacturing (AM) evenement ter wereld. De Benelux is sterk vertegenwoordigd op de beurs, want de regio is één hecht netwerk als het gaat om 3D printen. Dit vertaalt zich op Formnext in twee gemeenschappelijke stands van Flam3D en Brainport Eindhoven – samen bijna 300 m² – en veruit de grootste gemeenschappelijke regionale vertegenwoordiging. Flam3D presenteert de stand met het grootste aantal mede-exposanten van de hele beurs. De AM Association zal ook de eerste 3D-geprinte stand ooit onthullen – “The AMbigram” – op stand D21, hal 12.1: een levendig bewijs van zowel het potentieel van Additive Manufacturing als de kracht van het lokale ecosysteem.
De Benelux, de grootste. Hoe komt dat?
Sinds 2016 staat Flam3D met een steeds groter wordende groepsstand op Formnext en die groei is op zich niet verwonderlijk: de Benelux is traditioneel sterk vertegenwoordigd op de beurs. Naast Flam3D vindt u de groepsstand van Brainport Eindhoven en meer dan 50 bedrijven uit onze regio. En dat hangt natuurlijk samen met de kracht van de regio als kennis- en innovatiehub op het gebied van 3D-printen: de Benelux behoort wereldwijd tot de koplopers op het gebied van (de implementatie van) de technologie. Dat blijkt uit diverse rapporten, maar ook uit andere activiteiten zoals de recente inhuldiging van het nieuwe 3D printing lab van de KU Leuven door niemand minder dan Prinses Elisabeth van België.
Dit jaar meet de stand van de Flam3D groep een ongeziene 144 m² waarop 13 Flam3D leden aanwezig zullen zijn. Het consortium is te vinden op stand D21, centraal in hal 12.1. Als netwerkvereniging heeft Flam3D zelf maar één duidelijk doel: netwerken. Het is dan ook geen toeval dat de stand ruim plaats biedt aan een gezellig netwerkcafé, onder de AMbigram.
De volgende organisaties zijn vertegenwoordigd op de Flam3D-stand: AdditiveLab, AMNOVIS, AMPC solutions, AMR, ChemStream, Dotx Control Solutions, Guaranteed, Hybrid software, Leuven.AM, Metal Technics 3D, Sculpman, Seido Solutions en Windesheim
Lancering van de AMbigram: grootste 3D-geprinte stand ooit – gemaakt in de Benelux
Dat de regio Nederland-Vlaanderen een wereldspeler is op het gebied van Additive Manufacturing – wordt met de AMbigram op passende wijze gedemonstreerd. De koepelstructuur van 24 m² is namelijk de eerste 3D-geprinte beursstand die schittert op de internationale vakbeurs Formnext.
Het demonstratorconcept rond Additive Manufacturing in de vorm van een futuristische koepelconstructie dient als vehikel om meer dan 130 3D-geprinte onderdelen, zowel polymeer als metaal, en vijftien verschillende 3D-printtechnieken te demonstreren. Met deze demonstrator willen de initiatiefnemers vooral potentiële gebruikers bewust maken van 3D-printen. “3D-printen wordt al beschouwd als een volwaardige productietechnologie, maar het blijft voor veel bedrijven een uitdaging om de technologie in te zetten waar het nuttig en relevant is. We zochten naar een manier om die inzet zichtbaar en tastbaar te maken”, legt Kris Binon, directeur van de organisatie, uit.
Bovendien illustreert de futuristische koepelstructuur enkele van de voordelen die Additive Manufacturing biedt om een concurrentievoordeel te behalen: vormvrijheid, zonder aan sterkte in te boeten; extra flexibiliteit in het ontwerp en herbruikbaarheid. Niets ervan belandt na een tentoonstelling in de vuilnisbak. Reden genoeg dus om het ook te hebben over de mogelijkheden van 3D printen in relatie tot duurzaamheid.
De AMbigram is een indrukwekkende prestatie van meer dan 30 toonaangevende bedrijven en onderzoeksinstellingen die actief zijn in Additive Manufacturing, zowel in Vlaanderen als in Nederland. Flam3D initieerde en begeleidde het project. “Een samenwerking tussen 30 spelers in 3D-printing is op zich al een unieke prestatie”, legt Fran Dendooven, communicatiemanager bij Flam3D, uit. “Maar daarnaast mogen we ook ongelooflijk trots zijn op het eindresultaat. Een beursstand van vier bij zes meter gefabriceerd met Additive Manufacturing is tot op heden nog ongezien.” Dat de constructie bovendien benadrukt dat Vlaanderen en Nederland tot de wereldtop behoren als het gaat om R&D en productie in AM, en ook bewijst dat je vooruitgang boekt door slim samen te werken, is de kers op de taart voor de organisatie met meer dan 125 leden.
Na de première op de Formnext beurs zal het demonstratieproject gedurende enkele jaren rondreizen naar beurzen en evenementen in binnen- en buitenland. de AMbigram zal tussen de verschillende beurzen ook op informatieve locaties te zien zijn voor het grote publiek om het grote publiek te blijven “informeren en inspireren” om 3D-printen zinvol in te zetten.
De volgende organisaties hebben het AMbigram mede gecreëerd: 3D&I, 3iD, 3D Maastricht, AMPC Solutions, AMR Europe, Bekking 3D, BUDA::Lab, Buhlmann, Bulcke Technical Printing, Centexbel, Deceuninck, Design8, ESMA, FabLab Leuven, Formando, Guaranteed, Howest, Inzert 3D, KU Leuven, Materialise, MX3D, Odisee, OMD3D, Parts on Demand, Poly Products, QDP, Seido Systems, Thomas More Hogeschool, Valcun, Ghent University, VDAB, GAGAT Studio en Hogeschool Windesheim.