AMNOVIS en BAAT Medical

Amnovis en BAAT Medical werken samen aan de innovatie van de ontwikkeling en productie van 3D-geprinte medische hulpmiddelen

Flam3D-lid Amnovis en BAAT Medical zijn een partnerschap aangegaan om gezamenlijk een innovatief en snel doorlooptraject voor 3D-geprinte medische hulpmiddelen aan te bieden. Beide complementaire bedrijven overspannen gezamenlijk het volledige proces, van het eerste ontwerpidee via medische engineering tot aan de legaal geproduceerde hulpmiddelen die klaar zijn voor gebruik.

De zakelijke focus en technologische expertise die Amnovis en BAAT Medical delen, leiden tot meer innovatieve bedrijfsmodellen en betere 3D-geprinte medische hulpmiddelen. Hun gezamenlijke technologie roadmap, gericht op de ontwikkeling van nieuwe medische hulpmiddelen toepassingen en de validatie van state-of-the-art AM-technologieën en aanverwante processen, stuwt de innovatie van medische hulpmiddelen. Hierdoor kunnen start-ups van medische hulpmiddelen en OEM’s profiteren van een snellere time-to-market van 3D-geprinte medische hulpmiddelen die uitblinken in resultaten voor patiënten.

“Samen willen we voortbouwen op de complementaire expertise van Amnovis en BAAT Medical om samen te werken en 3D-printen van medische hulpmiddelen naar het volgende niveau te tillen.”

Gert Nijenbanning, Managing Director van BAAT Medical

In de afgelopen decennia heeft Additive Manufacturing (AM) een reputatie opgebouwd van innovatie in de medische industrie. BAAT Medical heeft pionierswerk verricht op het gebied van engineering en ontwikkeling van 3D-geprinte ruggegraatsfusie-implantaten, met als resultaat meerdere CE-markeringen en FDA-goedkeuringen en meer dan 50.000 tot op heden geproduceerde implantaten. De oprichters van Amnovis hebben een bewezen track record, die teruggaat tot 2008, in het gebruik van AM om high-end producten te maken. Zij behoorden tot de eersten die L-PFB gebruikten voor het printen van medische hulpmiddelen uit titanium, zoals orthopedische en ruggengraatimplantaten.

“We zijn bijzonder trots op de samenwerking met BAAT Medical. We zien een groot potentieel in het gezamenlijk innoveren van diverse AM medische hulpmiddelen toepassingen.”

Ruben Wauthle, CEO en mede-oprichter van Amnovis

De samenwerking tussen Amnovis en BAAT Medical combineert het beste van beide bedrijven. Samen hebben ze een meer omvattende kijk op hoe ontwerp en ontwikkeling alsook materiaalkeuze en productie optimaal af te stemmen in de context van specifieke AM-toepassingen voor medische hulpmiddelen. Beide bedrijven werken aan een gezamenlijke roadmap voor technologie en toepassingen en valideren actief nieuwe AM-technologieën om nieuwe standaarden te bepalen voor specifieke types medische hulpmiddelen. Ze stemmen deze inspanningen af op het bedrijfspotentieel en de time-to-market van nieuwe AM-technologieën in de medische sector. Als onderdeel van deze inspanningen gaan ze dieper in op AM-materialen en post-processing methodes, alsook op procesautomatisering en -validatie.

Ruben Wauthle, CEO en mede-oprichter van Flam3D-lid Amnovis: “We zijn bijzonder trots op de samenwerking met BAAT Medical. We zien een groot potentieel in het gezamenlijk innoveren van diverse AM medische hulpmiddelen toepassingen. We kennen elkaar al jaren, delen dezelfde innovatieve drive, en werken intensief samen om ontwerp en ontwikkeling beter af te stemmen op materiaalkeuze en productie. Als voorkeurspartners bieden we onze klanten en prospects een compleet proces aan om hoog te mikken en snel te handelen, terwijl we de hindernissen in de ontwikkeling, validatie en productie van medische hulpmiddelen uit de weg ruimen. Bij Amnovis vertrouwen we op ons uitgebreide AM workflow- en productieplatform, dat volledig ISO 13485:2016 gecertificeerd is. Digitale procesautomatisering stelt ons in staat volledige traceerbaarheid en herhaalbaarheid te bieden om de productie van standaard en patiëntspecifieke AM medische hulpmiddelen flexibel op te schalen.”

Gert Nijenbanning, Managing Director van BAAT Medical: “Het is geweldig om onze samenwerking te intensiveren met de AM innovators van Amnovis, met wie we al eerder succesvol hebben samengewerkt. Wij geloven dat efficiëntie in ontwikkeling en productie in de hele keten essentieel is om investeringen in innovaties van medische hulpmiddelen haalbaar te houden, vooral voor Europese markten waar de MDR een realiteit is. Samen willen we voortbouwen op de complementaire expertise van Amnovis en BAAT Medical om samen te werken en 3D-printen van medische hulpmiddelen naar het volgende niveau te tillen.”