Samenwerking Amnovis en Oqton

Amnovis behaalt ISO 13485 certificering voor innovatieve additieve productieprocessen ondersteund door Oqton

Additive manufacturing bedrijf en Flam3D-lid Amnovis heeft de ISO 13485 certificering behaald voor het voldoen aan de strenge, internationaal overeengekomen normen voor kwaliteitsmanagement. De certificering ondersteunt de strategische focus van het bedrijf op hoogwaardige, kwaliteitskritische toepassingen, waaronder medische apparatuur.

De oprichters van Amnovis hebben een bewezen track record, die teruggaat tot 2008, in het gebruik van additive manufacturing (AM) om high-end producten te maken, en behoorden tot de pioniers in het gebruik van L-PFB voor het printen van medische hulpmiddelen uit titanium, zoals orthopedische en ruggengraatimplantaten. Nu gebruiken ze die ervaring en knowhow om dingen nog beter en sneller te kunnen doen, en effenen daarbij het pad voor het gebruik van opkomende AM-technologieën en -materialen in gereguleerde en hoogtechnologische industrieën. “Bij Amnovis geloven we dat het volledige potentieel van AM kan worden ontsloten door doordachte innovaties. Daarom zijn we voortdurend op zoek naar technische uitdagingen en mogelijkheden om de state-of-the-art in AM te herdefiniëren”, zegt Ruben Wauthle, CEO en een van de oprichters van het bedrijf.

Nog voor de oprichting van het bedrijf zagen Wauthle en medeoprichter Peter Mercelis de sleutelrol die het juiste softwareplatform zou spelen bij het bereiken van hun doelstellingen. Zo kwamen ze terecht bij Flam3D-lid Oqton als partner. “We waren meteen overtuigd van de mogelijkheden van Oqton als de single source of truth voor al onze productieactiviteiten”, legt Wauthle uit.

“Oqton combineert alle functionaliteiten die we nodig hebben om high-end producten te vervaardigen, inclusief volledige traceerbaarheid van alle productiestappen en materialen -van poeder tot afgewerkt onderdeel. Het ondersteunt onze visie om onze productie volledig te digitaliseren en zoveel mogelijk stappen van het productieproces te automatiseren.”

Amnovis heeft nu de ISO 13485:2016 certificering van SGS behaald voor het kwaliteitsmanagementsysteem dat het heeft gebouwd, vertrouwend op Oqton als het manufacturing execution system (MES). “We hebben nauw samengewerkt met het Oqton-team om het Oqton-platform gevalideerd te krijgen voor het door ons beoogde gebruik”, voegt Wauthle toe. “We waren onder de indruk van de kracht van de Oqton-software en de architectuur ervan.”

Oqton is evenzeer trots op de samenwerking met Amnovis. Ben Schrauwen, CEO van Oqton, wijst op de belangrijkste voordelen die deze samenwerking voor klanten – met name in de medische sector – oplevert: “De medische productieomgeving ervaart een toenemende behoefte aan snelheid en flexibiliteit, terwijl tegelijkertijd de regelgeving steeds strenger wordt. Dit benadrukt de behoefte aan een uitgebreid workflow- en productieplatform dat operationele efficiëntie bevordert en zorgt voor volledige traceerbaarheid en herhaalbaarheid. AI en machine learning elimineren bepaalde repetitieve taken, waardoor experten meer tijd overhouden voor werk met toegevoegde waarde.”