AMbigram

AMbigram grootste 3D-geprinte beursstand ooit – made in the Benelux

Meer dan 30 Vlaamse en Nederlandse bedrijven en onderzoeksinstellingen bouwden samen één impressionante koepelstructuur van 24 m²: een sprekend bewijs van het potentieel van 3D-printing én van de sterkte van het lokale ecosysteem. “The AMbigram” – zoals de koepel werd gedoopt – bestaat namelijk uit meer dan 130 3D-geprinte stukken. Zo kan de installatie dienen als demonstratiemateriaal van de technologie en tegelijk als recycleerbare beursstand. Eenmaal de geprinte stukken voorhanden werd de constructie, die bestaat uit meer dan 400 losse stukken, op minder dan een dag in elkaar gezet. The AMbigram is daarmee meteen ook een wereldwijd unicum.

Flam3D, de Vlaams-Nederlandse 3D-printassociatie, onthult de demonstrator op de Formnext 2022-beurs in Duitsland, de grootste 3D-printbeurs ter wereld. De AMbigram is de eerste 3D-geprinte beursstand die zal schitteren op de internationale vakbeurs. Zo wordt de regio niet alleen vertegenwoordigd op de grootste groepsstand, maar ook met de grootste demonstrator ooit, gebouwd door het grootste aantal deelnemers.

Het demonstratieconcept rond Additive Manufacturing (AM) in de vorm van een futuristische dome-constructie geldt als kapstok om meer dan 130 3D-geprinte stukken te demonstreren, zowel in kunststof als in metaal, van S tot XXL, en in 15 verschillende 3D-printtechnologieën. Met deze demonstrator willen de initiatiefnemers vooral 3D-printing meer bekendmaken bij potentiële gebruikers. De regio Nederland-Vlaanderen is wereldspeler in de 3D-printtechnologie, een sector die nog altijd groeit aan ca. 25% per jaar. Hoewel de kennis rond en toepassing van de technologie de laatste jaren al veel vooruitgang heeft geboekt, blijft het potentieel onderbenut.

Inspirerend aanbod

Flam3D is de koepelorganisatie van de sector in Vlaanderen en Nederland. Zij hebben het project opgestart en begeleid, met een duidelijk doel voor ogen: “3D-printing wordt al gezien als een volwaardige maaktechnologie, maar het blijft voor veel bedrijven een uitdaging om de technologie in te zetten waar dat nuttig en relevant is. We waren op zoek naar een manier om die inzetbaarheid zichtbaar en tastbaar te maken”, zegt Kris Binon, directeur van de organisatie. “Om als bedrijf concurrentieel te blijven, is het inzetten van 3D-printing zeker een mogelijke troef”, stelt Binon. ”Je hebt hier een set aan technologieën die je kansen geeft om je producten sneller, goedkoper en/of beter te maken. Daar kunnen onze bedrijven echt van profiteren.”

“De AMbigram illustreert enkele van de voordelen die Additive Manufacturing biedt om een concurrentieel voordeel te behalen”, legt Kris Binon van Flam3D verder uit. “Eerst en vooral verleent de technologie een ongelooflijke vormvrijheid, zonder in te boeten aan stevigheid. Dit resulteert in extra flexibiliteit in het design, wat de constructie verder ook ideaal maakt om te hergebruiken op beurzen en events. In dat opzicht is de dome dan ook een duurzaam project. Niets ervan belandt na een beurs in de vuilbak.” Flam3D dacht namelijk al langer na over hoe ze duurzamer kon werken. De organisatie doet gemiddeld 6-7 beurzen per jaar, en een individuele beursstand is bijna nooit recycleerbaar. De AMbigram is in dat opzicht meteen een aanleiding om te spreken over het potentieel van 3D-printing in verband met duurzaamheid.

De AMbigram – het grootste AM-netwerk gematerialiseerd

De AMbigram bestaat uit meer dan 130 3D-geprinte onderdelen, gaande van koppelstukken en steunpilaren tot hele tafelbladen. Meer dan 30 verschillende bedrijven en onderzoeksinstellingen droegen hun steentje bij aan het ontwerpen en/of printen van deze indrukwekkende puzzel. “Een samenwerking tussen 30 spelers in 3D-printing is op zich al een uniek gegeven”, verklaart Fran Dendooven, communicatieverantwoordelijke van Flam3D. “Maar we mogen bovendien ook enorm trots zijn op het eindresultaat. Een beursstand van 4 op 6 meter vervaardigd met Additive Manufacturing is tot op heden toch nog ongezien.” Dat de constructie bovendien highlight dat Vlaanderen en Nederland tot de wereldtop behoren als het gaat om R&D en productie in AM – zoals in verschillende rapporten wordt bevestigd – , en ook bewijst dat je door slimme samenwerking verder komt, is voor de organisatie met meer dan 125 leden de kers op de taart.

De AMbigram is een indrukwekkende verwezenlijking van volgende Vlaamse en Nederlandse bedrijven en onderzoeksinstellingen actief in Additive Manufacturing: 3D&I3iD3D MaastrichtAMPC SolutionsAMR EuropeBekking 3DBUDA::labBuhlmannBulcke Technical PrintingCentexbelDeceuninckDesign8ESMAFabLab LeuvenFormando, Gagat studio, GuaranteedHowestInzert 3DKU LeuvenMaterialiseMX3DOdiseeOMD3DParts on DemandPoly ProductsQDPSeido SystemsThomas More HogeschoolValcunUniversiteit GentVDAB en Hogeschool Windesheim. Daarnaast is Kunststofshop.nl sponsor van de tubes. Het ontwerp werd gerealiseerd door Jeremy Bertrand en Melvin Lauwers in het kader van hun bachelorproef aan de Thomas More hogeschool. Flam3D heeft als sectorvereniging het project geïnitieerd en begeleid.

De première

De AMbigram zal van 15 tot en met 18 november opgesteld staan op de Formnext-beurs in Frankfurt, Duitsland. Nadien zal de verwezenlijking enkele jaren rondreizen naar beurzen en events in binnen- en buitenland. Aan de hand van een bijhorende interactieve VR-visualisatie en persoonlijke duiding wordt de Additive Manufacturing-technologie en het mogelijk gebruik ervan verder toegelicht. Bovendien zal de AMbigram tussen de verschillende beurzen door voor het grote publiek te bewonderen zijn op informatieve locaties. Via het project wil Flam3D ook het grote publiek blijven “informeren en inspireren” om 3D-printing zinvol in te zetten.

Benieuwd naar de AMbigram?

Kom hem met je eigen ogen ontdekken op Formnext: stand D21, hal 12.1.

Tot dan?