AM Workbench and Tech2B working together

AM Workbench en Tech2B, beiden Flam3D-leden, genereren samen business

AM Workbench: “Via Tech2B komen verschillende opdrachten”

Het Tech2B-platform is een online manier om vraag en aanbod binnen de maakindustrie te verbinden – en dus ook interessant voor verschillende AM-bedrijven. Zo is AM Workbench via het platform van Tech2B bijvoorbeeld al tot interessante samenwerkingen gekomen. Ook Flam3D is op het platform aanwezig als neutrale adviesverlener rond Additive Manufacturing. De netwerkorganisatie streeft o.a. zelf al sinds haar oprichting naar waardevolle partnerships om de 3D-printindustrie – en ook haar leden – vooruit te helpen. Bijvoorbeeld door samenwerkingen met beurzen en vakbladen, maar nu ook online met het Tech2B-platform: leden van Flam3D kunnen voordelig aansluiten bij het platform met als doel hun exposure te verbeteren – en dus ook nieuwe klanten te identificeren.

Tech2B is een online, cloud-gebaseerd platform dat vraag en aanbod van technische onderdelen, machinedelen en industriële diensten verbindt om de samenwerking in de maakindustrie te optimaliseren. Via haar platform kan Tech2B toegang geven tot een groot netwerk van expertise en capaciteitsmogelijkheden. Aangesloten bedrijven kunnen direct offertes, maakbaarheidsfeedback, oplossingen en de verwachte doorlooptijd ontvangen. Als relatief nieuw printbedrijf was de klantenkring van AM Workbench eerder nog klein en het bedrijf moest vooral vertrouwen op mond-tot-mondreclame of koude acquisitie. Met behulp van het online Tech2B-platform wordt dat nu een stuk eenvoudiger.

Met hun profiel wil AM Workbench 3D-printing bij technische bedrijven ook bekender maken. Dat de twee Flam3D-leden met elkaar in zee gingen om de technologie bij de bredere maakindustrie naar voor te brengen, kan Flam3D alleen maar aanmoedigen. “De mogelijkheden van 3D-printen zijn voor veel maakbedrijven soms nog onbekend. Ze realiseren zich niet altijd dat 3D-printen – en het redesignen dat er vaak bij komt kijken – ook voor hun applicatie soms voordeliger, praktischer of nuttiger kan blijken. Of ze hadden de optie in ieder geval nog niet overwogen. Dit is het soort missiewerk waar we bij Flam3D dagelijks op inzetten, en dat doen we op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door vraag en aanbod te verbinden. Dat het Tech2B-platform de 3D-printindustrie met de bredere maakindustrie online wil connecteren door 1-op-1 business te faciliteren, zien wij als een verrijking op onze diensten.”

In onderstaand interview tussen Tech2B en AM Workbench kan je meer lezen over waarom het bedrijf inging op het Tech2B-aanbod:

AM Workbench

“Onlangs reageerden we op Tech2B nog op een aanvraag voor gefreesde kunststof onderdelen. We legden de aanvrager uit dat dit ook met 3D-printing kan, het is veel voordeliger en geeft meer mogelijkheden in het design. Vanmorgen kregen we bericht: de opdracht gaat naar ons!”

Tom Willemsen is eind 2020 – samen met zijn studiegenoot Dennis Pentinga – het 3D-printingbureau ‘AM Workbench begonnen, gespecialiseerd in ‘Fused Deposition Modeling’ (FDM) printen. Het uitbreiden van de klantenkring ging aanvankelijk moeizaam, maar het Tech2B platform bleek heel behulpzaam: “We zien het als onze missie om 3D-printing bij technische bedrijven bekender te maken, we willen de kracht ervan laten zien door hele mooie voorbeelden te laten zien. Tech2B helpt daarbij.”

Hoe zijn jullie begonnen met 3D-printing in FDM?

“Dennis en ik hebben AM Workbench eind 2020 opgericht. We kenden elkaar al langer, we studeerden samen werktuigbouw op de Saxion Hogeschool. Dennis was al ondernemer in 3D-printing toen we besloten samen te gaan werken. We ontdekten dat 3D-printing in FDM voor veel technische bedrijven nog erg onbekend is.” 

“We merkten dat er veel latente behoefte is aan 3D-printing, alhoewel steeds meer bedrijven ontdekken dat het een stuk goedkoper is maar ook veel ontwerpvrijheid geeft. Onze klantenkring is echter nog klein, we moesten tot nu toe vertrouwen op mond-tot-mondreclame en koude acquisitie. Dankzij Tech2B gaat dat een stuk makkelijker.”

Hoe doen jullie acquisitie op Tech2B?

 “We ontdekten dat er op het Tech2B platform niet veel directe aanvragen staan voor 3D-printopdrachten, maar wel indirecte. We reageren dus onder andere op freesaanvragen: we kijken wat voor product het moet worden en vragen de opdrachtgever om datasheets, om te kijken of het ook met 3D-printing kan.” 

“We proberen de techniek zo bekender te maken, 3D-printing is helaas nog niet ‘top of mind’. De meeste technische bedrijven denken alleen aan frezen, draaien en boren terwijl 3D-printing steeds competitiever wordt: het aanbod wordt breder en de technieken steeds beter. We proberen daarin ook voorop te lopen en nieuwe ontwikkelingen in de 3D-printindustrie te volgen.” 

Hoe proberen jullie voorop te lopen?

“We hebben één van de nieuwste printers op het gebied van SLA printen: een Formlabs Form 3. Deze werkt met UV-licht, dat lagen vloeistof uithardt op een hele hoge resolutie. Daarmee kunnen we nog wat meer richting high temp (hoge temperaturen) en hogere nauwkeurigheid bewegen. Heel secuur. Maar we bieden niet alleen 3D-printing als techniek aan, we hebben ook een engineeringservice.”

“We zijn zelf als starter nog zoekende, we werken voor verschillende sectoren zoals de medische industrie en technische adviesbureaus. Zo experimenteren we met een alternatief voor adapters die eerst van RVS werden gemaakt, 3D-printing van PETG met koolstofvezel is goedkoper en lichter. Maar we printen ook schaalmodellen voor een technisch bedrijf, dat wil kijken naar de mogelijkheden van hijsen en heffen.”

Hoe hebben jullie de rollen onderling verdeeld?

“Ik ben Sales Engineer en Dennis is Product Engineer, maar dat zijn maar labels. We hebben allebei een technische achtergrond en één van ons moest de contacten met klanten onderhouden. Ik ben van oorsprong geen verkoper, maar ik doe mijn best en tot nu toe gaat het goed.” 

“Dennis houdt zich meer bezig met de product engineering, hij doet vooral de techniek. Maar ik denk wel mee, de naam Sales Engineer zegt natuurlijk genoeg. Ik merk dat klanten het ook wel plezierig vinden, dat ik mijn advies kan onderbouwen. Dat je zelf ook techneut bent, geeft ze wel wat meer vertrouwen.” 

Internationale samenwerking

Dat Tech2B tot interessante samenwerkingen kan leiden, bleek ook toen AM Workbench via het platform in contact kwam met het Britse bedrijf MyMaskFit. “We zagen op een gegeven moment een opdracht voorbij komen waar gezocht werd naar het spuitgieten van een bepaald ontwerp. Omdat de aanvrager -MyMaskFit- nog in de conceptfase zat, stuurden wij de vraag of onze 3D-printtechnieken een goed alternatief konden bieden. Hiermee zit de aanvrager niet direct vast aan een dure mal, maar juist een flexibele oplossing waarbij het ontwerp na het prototype nog aangepast kan worden. Inmiddels hebben wij verschillende prototypes naar Wales verstuurd en is de samenwerking nog in volle gang!”

Hoe werkt Tech2B verder voor jullie?

“Het platform Tech2B werkt prima, je kunt heel makkelijk communiceren met andere bedrijven. Ik werk vooral veel met Jaap Waalen, hij staat ook open voor verbeteringen. Ik had laatst een paar puntjes doorgegeven, die waren binnen twee weken opgelost. Ze zijn dus erg klantgericht.”

“Ik werd laatst zelfs gebeld door een concullega die ons op Tech2B had gevonden, het bedrijf is ook actief in 3D-printing maar dan net in andere technieken. We kunnen elkaar dus mooi aanvullen. Ook dat is wel mooi aan het Tech2B-platform, het zorgt voor transparantie en daardoor effectievere samenwerking. Ik ben benieuwd hoe het zich nog allemaal ontwikkelt!” 

Wil je graag meer info rond AM Workbench of het Tech2B-platform? Neem dan zeker eens een kijkje op de website. PS. Flam3D-leden kunnen zich de eerste 4 maand gratis registreren op het platform. Geheel vrijblijvend, zonder aankoopverplichting achteraf. Op het platform kan je ook je lidmaatschap van Flam3D aangeven.