
3D-metaalprinten in Nederland: Het volledige potentieel van een sleuteltechnologie ontsluiten
De voordelen en mogelijkheden van 3D metaal printen
3D-metaalprinten creëert wereldwijd kansen voor nieuwe economische activiteiten. Deze sleuteltechnologie biedt een breed scala aan technieken die steeds vaker worden gebruikt en die innovatie in verschillende sectoren stimuleert. Een van de voordelen van 3D-metaalprinten is de diversiteit aan ontwerpmogelijkheden, waardoor unieke vormen kunnen worden geprint die met conventionele metaalbewerkingstechnieken nooit zouden kunnen worden geproduceerd. Dit leidt tot nieuwe en lichtere ontwerpen in sectoren als de luchtvaart, waardoor het brandstofverbruik daalt. Een ander voorbeeld van de voordelen van 3D-metaalprinten is de mogelijkheid om het te gebruiken om de toeleveringsketen te verkorten, waardoor bedrijven producten sneller aan hun klanten kunnen leveren.
Waarom Nederland achterblijft bij andere landen
Nederland heeft echter nog een weg te gaan op dit gebied. De mogelijkheden van 3D-metaalprinten zijn in de praktijk niet altijd even bekend. Zelfs bedrijven die al geïnvesteerd hebben op dit gebied worstelen vaak met praktische vragen. Er is momenteel een gebrek aan expertise en kennis in Nederland. Landen als Duitsland, België en Frankrijk lopen voor op Nederland in het gebruik van 3D-metaalprinten.
Een kennisinfrastructuur opzetten om de kloof te dichten
De SPRONG-groep Industrial Additive Manufacturing Metal (IAMM) is daarom opgericht om de technologie en de toepassing ervan vooruit te helpen. Het lectoraat Kunststoftechnologie van Hogeschool Windesheim leidt samen met Saxion en Fontys hogescholen de SPRONG-groep IAMM. Dankzij SIA-financiering en cofinanciering van 50% door industrie en hogescholen kunnen de drie partijen de komende vier jaar, met een mogelijke verlenging van nog eens vier jaar, werken aan het opzetten van een kennisinfrastructuur voor heel Nederland.
Doelstellingen voor 3D metaal printen voor Nederland
Het opdoen van de allernieuwste kennis, expertise en knowhow is essentieel, aangezien 3D-metaalprinttechnieken voortdurend in ontwikkeling zijn. De SPRONG-groep IAMM wilt deze kloof overbruggen door een kennisinfrastructuur voor Nederland op te zetten. Op deze manier kan Nederland de achterstand op andere landen inlopen en het volledige potentieel van deze sleuteltechnologie benutten. Concreet betekent dit:
- Het huidige onderzoeksprofiel verbreden tot nieuwe toepassingsgebieden voor 3D-metaalprinten
- De competenties van bestaande en nieuwe medewerkers versterken door gebruik te maken van de aanvullende kennis en faciliteiten van de hogescholen en de betrokken organisaties
- Het netwerk verbreden voor vraagarticulatie en het delen van kennis met het werkveld
- Up-to-date onderwijs ontwikkelen op bachelor- en masterniveau over de nieuwste technieken en toepassingen
- Een kwaliteitssysteem ontwikkelen dat gericht is op professioneel werken
- Het opzetten van een landelijke infrastructuur voor onderzoek en onderwijs voor bedrijven, waarmee we hopen deze sleuteltechnologie voor Nederland te ontsluiten
Door intensieve samenwerking is een slagvaardige onderzoeksgroep ontstaan met een groot geografisch bereik in Nederland, diverse faciliteiten en specialisaties. Binnen de groep wordt samengewerkt met regionale fieldlabs en verschillende Centres of Expertise, te weten: HTSM Fontys, Green PAC en TechForFuture. Dit netwerk wordt verder versterkt door de samenwerking van Windesheim met Flam3D.