Family of the Future

30 Vlaamse bedrijven en onderzoeksinstellingen bundelen krachten in 3D-print project ‘Family of the Future’

Onder impuls van Flam3D, de Vlaamse clustervereniging voor 3D-printing, werken 30 Vlaamse bedrijven en onderzoeksinstellingen samen aan de realisatie van ‘Family of the Future’. Dat wordt een demonstratieproject met als doel te verduidelijken welke 3D-print technologieën er bestaan, en hoe die een reële toegevoegde waarde kunnen hebben in een hele reeks sectoren.

 

De reden voor deze unieke bedrijfssamenwerking heeft alles te maken met de evolutie van de markt. 3D-printing is geen holle hype meer, maar kan voor veel toepassingen een reële toegevoegde waarde bieden. In het verleden werd er echter al te vaak gefocust op de aantrekkelijkheid van de productietechnologie, terwijl veel bedrijven amper op de hoogte zijn van het echte actuele potentieel van de technologie.

 

Het ‘Family of the Future’-project moet hier verandering in brengen. Daar waar Additive Manufacturing vroeger vooral synoniem stond voor plastic onderdelen en bijgevolg gebruikt werd om prototypes te maken, wordt 3D-printing tegenwoordig effectief ingezet voor serieproductie. De grootste afnemers bevinden zich in de medische wereld en de luchtvaart- en automobielindustrie. De tijd dat 3D-printen te duur of te traag was voor industriële productie, is voorbij. Met ‘Family of the Future’ willen de leden van Flam3D ook andere bedrijven en onderzoeksinstellingen op ideeën brengen. ‘Family of the Future’ zal aan de hand van meer dan 90 geprinte onderdelen weergeven waar en hoe 3D-printing kan ingezet worden in de context van de familie – maar ook de ‘factory’ – van de toekomst. Het project zal daarom een brede waaier aan technieken tentoonstellen: van geprinte elektronica tot geprinte onderdelen in metaal en keramisch materiaal.

 

Unieke samenwerking

Vlaanderen staat nog steeds aan de wereldtop als het gaat om innovatie in 3D-printing, en dat niet enkel op technisch vlak. Door deze unieke sectorale samenwerking tonen de Vlaamse 3D-printorganisaties eveneens aan dat ze een stap voor zijn op de buitenlandse concurrentie. Zo’n intense samenwerking tussen dergelijk aantal bedrijven en onderzoeksinstellingen is ongezien in eender welke sector. De deelnemende organisaties vertegenwoordigen samen een groot deel van de markt, en hun gebundelde expertise wil de nadruk leggen op één van de unieke voordelen van het Vlaamse landschap: het sterke netwerk met nauwe banden tussen verschillende organisaties.

 

“Co-creatie voegt waarde toe: wat Additive Manufacturing echt nodig heeft voor de toekomst, is samenwerking. Een oplossing voor een concreet probleem bevindt zich namelijk zelden binnen één enkel bedrijf. Nu de initiële hype gaan liggen is, wordt het tijd dat we de ogen openen voor een reële wereld waarin organisaties moeten samenwerken – zowel binnen als buiten het Additive Manufacturing-ecosysteem”, verklaart Kris Binon, algemeen directeur van Flam3D.

 

Het project zal voor het eerst worden voorgesteld op 8 november op de Prototyping-beurs in Kortrijk. De internationale première volgt een week later op 14 november op de Formnext-beurs in Frankfurt.

 

Family of the Future is een verwezenlijking van 30 vooraanstaande bedrijven en onderzoeksinstellingen actief in 3D-printing: 3iD, AMT-Titastar, Aqtor!, Arteveldehogeschool, Bodycote, CADskills, Centexbel, deltaRocket, DSM Somos, ESMA, Formando, GC Europe, Howest, KU Leuven, LCV, Materialise, Raytech, Renishaw, Ricoh, RS Print, Seido Systems, Sirris, Tenco DDM, Thomas More, Twikit, UGent, UHasselt, Velleman, VUB en Vives.

Info

De realisatie komt er op initiatief van Flam3D vzw, en wordt mee ondersteund door Flanders Investment & Trade en het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen.

 

Flam3D vzw – voluit Flanders Additive Manufacturing and 3D Printing Ecosystem – is het onafhankelijk Vlaams platform voor alle belanghebbenden actief in 3D/Additive Manufacturing in Vlaanderen. De associatie verenigt, vertegenwoordigt en ondersteunt bedrijven, onderzoeksinstellingen, overheden en geïnteresseerden.

 

Via de speciale projectsite familyofthefuture.eu zal de ontwikkeling van het project verder te volgen zijn. Beeldmateriaal en bijkomende persinformatie is te vinden op familyofthefuture.eu/pers.